Magyar közösségi terek

Hugyecz László állandó kiállítás

A Sanghaj történelmi arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszó Hugyecz Lászlónak 2019-ben a nevével fémjelzett egyedi emlékhelyet, galériát nyitottak a Škutecký utcában. Az édesapja Hugyecz György által tervezett egykori csendőrparancsnoksági épület, aminek tetőterében kapott helyet a kiállító tér 1902-ben épült a Deák Ferenc utca ékeként.

Cím: Skuteckého 132/22

Telefon: +421 905 157 135

Színházak

Városi Színház

Lazovná 21.
Phone/Fax: +421 48 412 47 82
Email: divadlozpasaze@gmail.com

Állami Opera Besztercebánya

Národná 11.

Tel.: +421 (0) 48/245 71 21, +421 (0)905 892 295

Email: dana.kocianova@stateopera.sk

Web: www.stateopera.sk

Bábszínház

Skuteckého 14, Besztercebánya
Tel.: +421 (0) 48/412 55 13, +421 (0) 48/412 56 23
E-mail: bdnr@bdnr.sk , vstupenky@bdnr.sk
Web: www.bdnr. sk

Besztercebányai Táncstúdió

(tel) +421 48/414 65 40
(mobil) +421 902/672 799
E-mail: organizacne@studiotanca.sk

Múzeumok, kiállító terek

Középszlovákiai Múzeum

A múzeum 1889-ben városi múzeumként jött létre. Székhelye Pillanatnyilag 3 állandó kiállítással működik. Társadalomtudományi kiállítása a Thurzó-házban látható, a Besztercebánya történetét bemutató kiállítás a Mátyás-házban, a természettudományi kiállítása pedig a Tihanyi-kastélyban.

A múzeum küldetésének elmaradhatatlan részét képezi a prezentációs és a nevelési-oktatási tevékenység (kiállítások, alkotóműhelyek, jelmezes bemutatók, hangversenyek, előadások és szemináriumok) szervezése a széles szakmai és laikus közönség számára, különös tekintettel az iskolaköteles korban lévő ifjúságra.

Kiállítás a Thurzó-házban 

A kiállítás a Besztercebányai régió története és kultúrája különböző területeit érintő témakörökkel foglalkozó helyiségek megtekintését kínálja a látogatóknak. A kiállítás egy része a régészeti leletekre és a barokk művészetre összpontosít. Külön helyen foglalkozik a bányászat problémakörével, a korabeli polgári lakások berendezéseivel és a néprajzi anyaggal. A kiállítás Besztercebányát Európa egykori „réz“ metropoliszaként mutatja be. A kiállítás részét képezi a Zöld terem a 15. század végéről származó értékes falfestményével. A Thurzó-házban az egész év folyamán számos kísérőrendezvényre kerül sor.

Cím: Szlovák Nemzeti Felkelés tér 4. szám

Kiállítás a Mátyás-házban

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára 2009-ben került sor a Mátyás-ház egész épületének teljes felújítása után. Besztercebánya történetének megismertetése céljából hozták létre. A legértékesebb gyűjteményeket tartalmazó kincstárat, valamint a szlávok félig földbe vájt házainak élethű mását, továbbá egy középkori kályhacserép-gyűjteményt és szálfegyverek gyűjteményét bemutató fegyvertárat találunk itt. Jelentős besztercebányai személyiségeket és polgármestereket bemutató termek is vannak a Mátyás-házban, a több mint 700 darabot számláló tárgyi gyűjtemény a régi mesterségek gazdag történetét prezentálja. A gótikus plasztika és festészet kiállítása szlovákiai és európai jelentőséggel bíró egyedi darabokat mutat be. A kiállítás zenei aláfestését a besztercebányai szerzők művei biztosítják, továbbá az audiovizuális prezentáció és számítástechnika eszközei is felhasználásra kerülnek.

Cím: Štefan Moyzes tér 20. 

Kiállítás a Tihanyi-kastélyban

A „Közép-Szlovákia természete“ c. kiállítás a 2400 kiállítási tárgy segítségével átfogó képet nyújt Közép-Szlovákia természeti viszonyairól. A régió tájait bemutató 8 egységre tagolódik. Mindegyikben bemutatásra kerülnek a természeti rendszerek tipikus jellemzői a rendszer elemei közti ökológiai kapcsolatokra való utalással. A problémakört a természet és az életkörnyezet védelméről szóló információk egészítik ki. A tárlat megtekintése lehetőséget nyújt a látogatónak, hogy megismerkedjen a Közép-szlovákiai régió földtani szerkezetével, flórájával és faunájával, s hogy fejlessze az ismereteit az ökológia és a természetvédelem területén. Lehetőséget biztosít, hogy megtanuljuk megfigyelni és megismerni a kőzetek, ásványok, növények és állatok szokványos és kevésbé ismert fajtáit. Az egyik helyiség hangaláfestését az élőlények zaja és hangja biztosítja, amelyet a látogatók maguk kapcsolhatnak be a táblán található egyik lehetőség kiválasztásával. 

Cím: Radvanská u. 27.

Posta Múzeum

Állandó kiállítások:

A posta története, beleértve a telekommunikáció szakát is
Bélyegkészítés és bélyeggyűjtés 
Gyermekposta - a kiállítás sajátos része

Partizánska cesta 9.

Tel.: +421 (0)48/433 95 31, +421 (0)911/659 028

Email: muzeum@slposta.sk

Web: Poštové múzeum

Közép-szlovákiai Galéria

A besztercebányai Közép-szlovákiai Galéria 1956-tól működik, mint Szlovákia harmadik regionális galériája. Az Közép-szlovákiai Galéria részletes művészeti koncepcióval rendelkezik és három részre van osztva: a régió és Szlovákia művészete, a szlovák grafikusművészet, külföldi grafikusművészet. Állandó kiállításait a régi városházában és a Bethlen-házban tekinthetjük meg.

A város nagyrendezvényei

A Radványi Vásár

A mezővároska 1650-ben vásártartási jogot kapott I. Lipóttól, amit az egyik Radvánszky báró eszközölt ki. A Radványi Vásár (Radvanský jarmok) egykor fogalom volt, hiszen gyökerei 1309-ig nyúlnak vissza. Egykor a sátrakat a templomdomb körül helyezték el. A híres radványi rendezvényt a vásárok vásáraként szoktál emlegetni. Mára ismét a népi mesterségek uralják. A meg nem erősített hagyomány szerint, a leghírhedtebb szlovák rablóvezér, Juraj Jánošík is meglátogatta. Mindig szeptember elején tartják, Szűz Mária születésének évfordulója körüli időpontban (szeptember 8.), melyet Kisasszony, vagy Kisboldogasszony napjának is neveznek.  vásárt jelenleg a város központjában tartják, ahol három napon keresztül mindenki kedvére szórakozhat. Az óriáskereket, a körhintát, lövöldét, s mindenféle egyéb vásári látványosságot, vagy az elmaradhatatlan cirkuszt. Ehet-ihat kedvére különböző tájjellegű ételeket és szeszeket, de válogathat a kézművesek készítményei között is. Ma már a vásárt különböző kísérő rendezvények teszik még vonzóbbá: folklóregyüttesek, zenekarok, különböző hagyományőrző csoportok fellépésével. Vetélkedők, valamint attrakciók követik egymást. A vásáron magyarországi kézművesek is részt vesznek.