Az I. világháború első jelentős győzelmét az Osztrák-Magyar Monarchia az Orosz Birodalom elleni hadszíntéren szerezte. A ma Lengyelország területén található Galíciában a monarchia és a cári birodalom katonái néztek farkasszemet egymással. Az oroszok szinte megállíthatatlanul törtek előre, már-már Krakkó városát fenyegették. A Limanovába vezényelt 16-os besztercei gyalogezred is itt harcolt először hősiesen, vállvetve a németekkel, lengyelekkel és a többi magyar egységgel. Az oroszok elleni támadás olyan sikeres volt, hogy a Dunajec-folyó mögé szorították az ellenfelet. Limanova után, a legenda szerint maga Paul von Hindenburg tábornok kért magyar hadtesteket a monarchiától, akiket ekkor a legjobb katonáknak tartott.

A nagy áttörés viszont nagy emberáldozatokat is követelt. Számos besztercebányai gyászolta fiait és apáit. Az elesett hősök tiszteletére a polgárok halhatatlan emlékművet kívántak állítani a 16-os gyalogezred mártírjai számára, amelyre össze is gyűjtöttek tízezer koronát. Még a pályázat kiírása előtt viszont meggondolták magukat, s úgy határoztak, hogy a világháború következtében bajbajutott családok között osztják szét az összeget. Így jutott támogatás Besztercebánya rokkantjainak, özvegyeinek, árváinak és hontalanjainak, akik a hátországban szenvedtek a háború okozta borzalmaktól. A szoboravatásról nem mondtak le, úgy tervezték, hogy majd békeidőben leplezik le az emlékművet. Az I. világháború elvesztése és a cseh impériumváltás viszont megakadályozta a hősi emlékmű felépítését. Annak, aki ma a besztercebányai 16-os gyalogezred számára akar koszorút elhelyezni, a Staszkówa I. világháborús katonai temetőjébe kell elzarándokolnia.

Képek:

1. 16-osok kitüntetése az orosz harctéren, 1915. szeptember (Peter Chorvát gyűjteményéből). Forrás: https://nagyhaboru.blog.hu/

 2. Korabeli felvétel a Staszkówka közeli állásokról

3. A 118-as számú katonai temető: Patria-Mentlówka. Az ideiglenes tömegsírokat a harcokat követően felszámolták, és a maradványokat áttemették a közelben kialakított nagy katonatemetőbe. Staszkówka falutól kicsit délnyugatra, a 438 méter magas dombon, az egykori nagy áldozatokat követelő harcok helyszínén található a Patria-Mentlówka katonai temető. 1357 hősi halott maradványait őrzi e sírkert, ebből 871 katona neve ismeretlen. Itt nyugszanak az 1915. április 4-én eltemetett orosz és magyar hősi halottak is. (forrás: http://mapio.net/)