A felvidék gyöngyszeme: Besztercebánya

Besztercebánya története Szlovákia bányászathoz kapcsolódó fénykorában kezdődött. Hogy gazdag és nagy várossá válhatott, nagy szerepe volt benne a német telepeseknek is, akik a középkorban az arany-, ezüst- és rézbányászat technológiai fejlődéséhez vitathatatlanul hozzájárultak. A sors iróniája, hogy évszázadokkal később Besztercebánya éppen arról lett világszerte ismert, hogy hősies csatát vívott a német seregek ellen a II. világháborúban.
Elsősorban a réz és az ezüst volt az, ami felvirágoztatta a várost és polgárainak jómódot biztosított a 14-17. században. Bár a bányák az 1900-as évek legelején sorra bezártak és Besztercebánya gazdasága azóta sem látott olyan szép napokat, mint a korábbi évszázadokban, virágkora szerencsére nem múlt el nyomtalanul. Lakói ma is azok között a fényűző gótikus, reneszánsz és barokk paloták, templomok között sétálhatnak nap mint nap, melyeket egykor a bányászatból meggazdagodott elődeik építettek hirdetve jó sorsukat.

forrás: A felvidék gyöngyszeme: Besztercebánya | Miénk a Világ

A besztercebányai Mária templom

A Szűz Mária Mennybemenetele templom (a nép nyelvén német templom) a város egyik legrégebbi épülete, a XIII. századból való. Az 1761-es nagy tűzvészt követően barokk stílusban építették újjá. A Szent Kereszt templom, amit szlovák templomként is emlegetnek 1561-ben egy kápolna bővítésével jött létre, a tűzvész után ezt is át kellett építeni. A kapuerőd 1512-ben épült, egy mesterséges vizesárok védte. A Szent Kereszt templom mögött helyezkedik el a Praetórium, kortárs művészeti bemutatókkal. Nyitva tartása: hétfőn zárva, kedd-péntek 9-17, szombat-vasárnap 10-16 óra között.